EditTestamenti2
klieshe
 
Faqja Kryesore Jetëshkrimi Fotoalbumi Librat Kontakti

 

1981

Liria
Organ i Marksistë - Leninistëve të Kosovës

30 vjetori i Revolucionit të Pranverës së Kuqe të viti 1981

Me rastin e 30 vjetorit të Revolucionit të Pranverës së Kuqe të vitit 1981, po publikojmë 6 numrat e gazetës "Liria" Organ i Marksistë-Leninistëve të Kosovës, materialet e së cilës ishin frymëzimi kryesor për rininë revolucionare shqiptare të Kosovës dhe viseve të pushtuara shqiptare nën robërinë jugosllave.

Meqë me rastin e 30 vjetorit të kësaj ngjarje nga më të rëndësishmet e historisë sonë kombëtare u organizuan shumë manifestime, tribuna e konferenca shkencore, ditët në vijim do të publikojmë shkrime të ndryshme të ish të burgosurve politikë dhe revolucionarë të Kosovës.

Hydajeti mbi bli
Hydajet Hyseni, duke folur në maje të blirit
në demonstratën e prillit 1981

Prandaj, po ia lëmë të flasin ata që i paraprinë kësaj ngjarje e madhe, atyre që organizuan dhe drejtuan popullin tonë, e sidomos rininë tonë revolucionare të atyre viteve.

Hydajet Hyseni mbi bli
Hydajet Hyseni, duke folur në maje të blirit
në demonstratën e prillit 1981

Është hera e parë që forcat e organizuara të asaj kohe më se të lavdishme, organizatorët dhe bartësit kryesorë të atij revolucioni që tronditi themelet e Jugosllavisë titiste, po merren seriozisht me organizimin e simpoziumeve, konferencave dhe tribunave shkencore, duke zbardhur me forcën e argumenteve dhe fakteve detajet e shkaqeve dhe arsyerave të shpërthimit të Revolucionit të vitit 1981, si dhe duke parashtruar mbarëvajtjen e e vërtetë të ngjarjeve të Pranverës së Kuqe 1981.

Fotoja lart paraqet njërin nga momentet kulmore të demonstratave të organizuara dhe të drejtuara nga Organizata Marksiste-Leniniste e Kosovës, ku njëri nga drejtuesit e saj, Hydajet Hyseni, i njohur me pseudonimin Kaloshi, me megafon në dorë mbajti fjalimin e njohur në maje të blirit në rrugët e Prishtinës.

Tarasi

* * * *
* * *

 

"Dosja Kobra" - Mbi veprimtarinë e UDB-së në diasporë pdf
Bëhet publik bunkeri i heroit të kombit Rexhep Mala - shkruar nga Ismet Sylejmani
pdf

 

* * * *
* * *

 

klishe-punëtorët

 

 

 

 

Letrat e lexuesve
E re Arkivi E re